LANGKAWI, 15 Februari -
Tourism Malaysia dengan kerjasama Koperasi Komuniti Kepulauan Tuba Dan Selat
Berhad (KOPTUBAS) telah menganjurkan program tanggungjawab sosial korporat
(CSR) menerusi aktiviti penanaman anak pokok bakau semalam.
Program yang turut dijayakan oleh penduduk tempatan itu antara
lain bertujuan menyemarakkan semangat kesukarelawanan dalam kalangan komuniti
setempat sekali gus menyantuni pemain industri pelancongan di Langkawi sewaktu
pascapandemik bagi membantu mempromosikan kempen Cuti-Cuti Malaysia.
Pengarah Bahagian Komunikasi Korporat Tourism Malaysia, Encik
Zakaria Mohd Nani berkata, serentak dengan penganjuran program tersebut,
pihaknya juga mengadakan demonstrasi masakan tradisional menerusi penampilan
istimewa Duta Pelancongan, Seni dan Budaya bagi segmen gastronomi, Dato’ Chef
Ismail Ahmad di Berjaya Langkawi Resort.
“Antara menu istimewa yang didemonstrasikan oleh Dato’ Chef
Ismail pada kali ini ialah resepi tradisional iaitu ayam kalio Negeri Sembilan
dan cucur bawang. Demontrasi masakan yang diketengahkan ini bertujuan menarik
minat para pelancong serta memperkenalkan sajian istimewa ini khususnya kepada
mereka yang menginap di resort mewah berkenaan,”katanya.
Berjaya Langkawi Resort dipilih kerana ia menjadi lokasi pilihan
pelancongan antarabangsa yang berinspirasikan keunikan alam semula jadi serta
telah merangkul beberapa anugerah bertaraf antarabangsa.
Selain itu, Tourism Malaysia dengan kerjasama Persatuan Pemandu
Pelancong Langkawi juga telah menjayakan program seminar dan International
Tourist Guide Day Eco Walk di Zero Km Kuah.
No comments:
Post a Comment
Note: only a member of this blog may post a comment.